Hoe kan mediteren je leven veranderen?

Gepubliceerd op 19 december 2023 om 13:33

Ben je een monkey-mind of heb je een monkey-mind?

 

Wie kent het niet, het gevoel dat je hoofd “vol zit”, “druk is”, dat je geen rust kunt vinden?

Dat je niet stil kunt zitten?  Dat je je niet kunt concentreren?

 

We functioneren dan op een lager bewustzijn. Het “korte lontje”.

Iemand hoeft maar iets negatiefs over ons te zeggen en we zijn boos, verdrietig, geïrriteerd of welke andere emotie dan ook.

 

Dat komt doordat we op dat moment op een lager bewustzijn functioneren en geen ruimte hebben om met een afstandje naar de dingen om ons heen te kijken. We zitten er als het ware middenin en worden daarbinnen heen en weer geduwd/geslingerd tussen van alles wat onze aandacht maar trekt. Dat gaat maar door en gaat maar door.

Dit brengt met zich mee dat ons energielevel ook niet erg hoog is, want we worden opgesoupeerd (zie het als een batterij die langzaam leegloopt) door alles wat onze aandacht maar trekt, positief en negatief, maar niet zo bewust zelf gekozen.

En daar zit de essentie van waar het om gaat!

Denk wat je wilt denken.

Doen wat je wilt doen.

Bewust keuzes maken.

Als je dit kan zit je op een hoger bewustzijnslevel en loopt je batterij nauwelijks leeg, je laadt juist op.

 

Om hier te komen hebben we als obstakel, onze monkey-mind. Die springt van het ene op het andere:

gedachtes, activiteiten en emoties, ze wisselen elkaar steeds af.

 

Om afstand te kunnen nemen en als een bewust ego naar onszelf te kijken, als een soort observant, hebben we ruimte in ons bewustzijn nodig. Anders lukt het niet.

 

Hoe krijg je rust in je hoofd en ruimte in je bewustzijn om als een observant te kijken?

 

Door dagelijks mindful bezig te zijn. Dat houdt in; met aandacht en betrokkenheid in het moment je dingen doen.

Dan blijven er ook zo min mogelijk rest-gedachtes over, want tijdens je werk of je contact of je bezigheid heb je je ervaring al verwerkt.

Tip: doe dit vanaf nu. Je kunt er gelijk mee starten.

 

 

Op dit moment zitten we echter nog met een hoeveelheid aan onverwerkte gedachtes die we opgebouwd hebben en die onze huidige situatie en functioneren in de weg kunnen zitten. Denk aan concentratieproblemen en de hoeveelheid zaken die we niet “gezien” hebben of verkeerd gaan, waardoor het weer opnieuw gedaan moet worden.

 

Die onverwerkte ervaringen waar onze mind (geest/hoofd) vol van zit worden tijdens het mediteren verwerkt. Dat komt omdat je daar dan de ruimte voor geeft, want tijdens het mediteren zit je stil in een comfortabele houding en richt je je aandacht op je lichaam. Je gedachtes mogen er zijn, je negeert ze niet, je haakt er ook niet bij aan. Wat je wel doet is: je observeert ze, je neemt ze waar, zonder er op dat moment iets mee te doen. Bovendien richt je je aandacht op je lichaam en neemt waar of je iets voelt van pijn, tinteling, warmte, koude, stijfheid, etc. Ook dat neem je waar en "that's it".

Er is wat er is, je neemt waar, je hoeft er niks mee.

Met je aandacht/waarneming ga je ook naar je ademhaling en telt rustig van 1 tot 50 en blijft zo zitten. Op den duur is dit niet meer nodig, maar bij de start met mediteren is het een fijn hulpmiddel.

Zo begin je om je drukke hoofd (monkey-mind) tot rust te brengen. In het begin zal het heel lastig zijn, omdat je monkey-mind en daarmee samenhangend je monkey-body heel druk zijn en dus niet rustig zijn en deze twee het ook niet fijn vinden om stil te zijn en stil te zitten. Je zult hier dan ook weerstand kunnen ervaren. Daarom is het advies: rustig opbouwen en te starten met 5 minuten mediteren en dat elke dag met 1 minuut uit te breiden, zodat je na een tijdje op de 20 à 25 minuten zit.

 

Na een tijdje, dat kan gelijk of na een paar dagen of weken zijn, komt je lichaam tot rust en daarmee je geest. Dit verschilt per persoon. Je lichaam en geest beïnvloeden elkaar elke richting op. Een ontspannen lichaam en geest leiden tot meer bewustzijnsruimte waardoor je concentratie omhoog gaat, je creativiteit verbetert en je veel meer kunt doen wat je wilt doen en denken wat je wilt denken. Je kunt dat doen omdat je vanuit je bewuste ego of observant naar alles kijkt en makkelijker kan switchen. En dus bewust kan kiezen waar je aandacht naartoe gaat.

Dan kun je denken wat je wilt denken en doen wat je wilt doen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.