Hoe kan mediteren je leven veranderen?

Gepubliceerd op 4 september 2020 om 14:45

Ben je een monkey-mind of heb je een monkey-mind?

 

Wie kent het niet het gevoel dat je hoofd “vol zit”, “druk is”, dat je geen rust kunt vinden.

Dat je niet stil kunt zitten?  Dat je je niet kunt concentreren?

 

We functioneren op een lager bewustzijn. Het “korte lontje”.

Iemand hoeft maar iets negatiefs over ons te zeggen en we zijn boos, verdrietig, geïrriteerd of welke andere emotie dan ook.

 

Dat komt doordat we op dat lagere bewustzijn functioneren en geen ruimte hebben om met een afstandje naar de dingen om ons heen te kijken. We zitten er als het ware middenin en worden daarbinnen heen en weer geduwd/geslingerd tussen van alles wat onze aandacht maar trekt. Dat gaat maar door en gaat maar door.

Betekent dat ons energielevel ook niet erg hoog is, want we worden opgesoupeerd door alles wat onze aandacht maar trekt, positief en negatief, maar niet zo bewust zelf gekozen.

En daar zit de essentie van waar het om gaat!

Denk wat je wilt denken.

Doen wat je wilt doen.

Bewust keuzes maken.

 

Alleen dat is niet zo makkelijk, want onze monkey-mind springt van het ene op het andere.

Gedachtes, activiteiten en emoties, ze wisselen elkaar steeds af.

 

Om afstand te kunnen nemen en als een bewust ego naar onszelf te kijken, als een soort observant, hebben we ruimte in ons bewustzijn nodig. Anders lukt het niet.

 

Hoe krijg je rust in je hoofd en ruimte in je bewustzijn?

 

Door dagelijks mindful bezig te zijn. Dat is met aandacht en betrokkenheid je dingen te doen.

Dan blijven er ook zo min mogelijk rest-gedachtes over, want tijdens je werk of je contact of je bezigheid heb je dat al verwerkt.

Dit is voor de toekomst.

 

 

Wat doen we met de hoeveelheid aan onverwerkte gedachtes die we opgebouwd hebben?

En die onze huidige situatie en functioneren in de weg zitten? Denk aan concentratieproblemen en de hoeveelheid zaken die we niet “gezien” hebben of verkeerd gaan, waardoor het weer opnieuw moet worden gedaan.

 

Die onverwerkte ervaringen waar onze mind (geest/hoofd) vol van zit worden tijdens het mediteren verwerkt. Dat komt omdat je daar dan de ruimte voor geeft, want tijdens het mediteren zit je stil in een comfortabele houding en richt je aandacht op je lichaam. Je gedachtes mogen er zijn, je negeert ze niet, je haakt er ook niet op aan, je observeert ze, je neemt ze waar, zonder er op dat moment iets mee te doen. Dan richt je je aandacht op je lichaam en neemt waar of je iets voelt van pijn, tinteling, warmte, koude, stijfheid, etc.

Met je aandacht ga je ook naar je ademhaling en telt rustig van 1 tot 50 en blijft zo zitten.

Het proces is van start gegaan. In het begin zal het heel lastig zijn, omdat je je monkey-mind en daarmee samenhangend je monkey-body heel druk zijn, juist niet rustig dus en dus ook niet fijn vind om stil te zijn en stil te zitten. Daarom is het advies te starten met 5 minuten en dat elke dag met 1 minuut uit te breiden, zodat je na een tijdje op de 20 minuten zit.

 

Je lichaam komt tot rust en daarmee je geest en ook andersom. Beide beïnvloeden elkaar elke richting op. Een druk lichaam waar veel pijntjes in zitten heeft veel zuurstof nodig.

Een ontspannen lichaam kan met minder volstaan.

 

Een ontspannen lichaam en geest geeft meer bewustzijnsruimte waardoor je concentratie omhoog gaat, je creativiteit verbeterd, je veel meer kunt doen wat je wilt doen en denken wat je wilt denken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.