Gebeurtenissen kun je niet veranderen, wel de manier hoe je ermee omgaat.

Gepubliceerd op 4 september 2020 om 14:45

In de voicedialogue zijn we ons bewust van het hebben van meerdere delen, ikken. Je opereert dagelijks vanuit een aantal primaire ikken, die de dienst uitmaken bij alles wat je doet. Zo ook het omgaan met (moeilijke) situaties of gebeurtenissen.

 

Je moet maar eens kijken hoe dat gaat in je eigen leven. In heel veel alledaagse situaties handel je vanuit je primaire ikken, die nu eenmaal bij je gevormd zijn door geboorte en familie en omstandigheden waaronder je opgegroeid bent.

 

Dat houdt in dat er ook wat ikken zijn die weggedrukt zijn, ze mogen er niet zijn, het gedrag dat met ze samenhangt is niet gewenst. Je kunt ze herkennen bij jezelf op het moment dat je gedrag bij een ander afkeurt. Hoezo dan?

 

Nou het gedrag waar je je bij iemand aan ergert, het gedrag dat je bij die ander onverbloemd, zonder reserves, gemanifesteerd ziet, is het gedrag dat je bij jezelf als ongewenst hebt bestempeld.

 

Het deel, de ik, die je ongewenst hebt verklaard, is je disowned of verstoten ik.

Pas als je primaire ikken tot stilstaan worden gebracht door een heftige gebeurtenis bijvoorbeeld, komt er ruimte voor de kwaliteiten van het verstoten deel.

 

Het is belangrijk om te weten dat al je delen, van belang zijn! Ze hebben allemaal hun unieke kennis en vaardigheden. Alleen als verstoten deel kom je niet erg aan bod. En dat is erg jammer.

 

Je bent dan niet in balans en maakt geen gebruik van deze ikken. Je geniet ook minder. Bent minder gelukkig. Dat komt omdat de primaire aan het stuur zittende delen die ruimte niet geven.

 

Daarom is het van belang om een bewust ego proces in jezelf te ontwikkelen. Jij zit aan het stuur en jij kunt kiezen hoe met iets om te gaan, en welk deel of meerdere delen je daarvoor inzet.

 

Die samenwerking geeft meerwaarde in je leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.